Wat is CyclingDronten?

Rond het Nederlandse Club Kampioenschap (NCK) in 2017 ontstond het plan om een ‘fietsgroep’  in Dronten te starten. Een paar fanatieke fietsers uit Dronten, waaronder Arjan Zuidhof, Wesley Bezembinder en Tjeerd Douma, die allemaal met een eigen fietsgroep fietsen, hadden dezelfde gedachte. Waarom niet al die fiets- en vriendengroepen die er nu al zijn in Dronten bij elkaar brengen en samen fietsen. Hierdoor leer je nieuwe fietsers kennen en ontstaan er meer mogelijkheden om in groepen te fietsen van meer hetzelfde niveau. 

Uit de diverse gesprekken die we gevoerd hebben bleek dat bij veel fietsers de behoefte bestond om op een een laagdrempelige wijze samen fietsen. Zonder grote verplichtingen, op een vaste avond of dag, vanaf een vast vertrekpunt, lekker met gelijkgestemden een paar uur fietsen.  Dronten bood op dat moment nog weinig mogelijkheden om om een laagdrempelige wijze georganiseerd te racefietsen.  Of je moet lid worden van een van de schaatsverenigingen in Dronten of een van de wielerverenigingen op de Veluwe. 
Na een aantal overleggen is het plan voor een ‘fietsgroep’ in  Dronten concreet geworden, en zijn we gewoon gestart.  

We zijn laagdrempelig gestart met 1 vaste fietsavond in de week, op de donderdagavond. Daarnaast is er een kalender opgesteld worden voor wat langere tochten in de weekenden. Denk aan afstanden tussen de 80 en 150 km. Het idee is om iedere laatste zaterdag van de maand een tocht te plannen.

Onze doelgroep is de recreatieve en sportieve racefietser, man of vrouw die een redelijk tempo kan fietsen. Uiteraard zal dit voor iedereen weer anders zijn. Er wordt momenteel met drie verschillende groepen op gelijkwaardig niveau gefietst, zodat iedereen kan ervaren wat zijn of haar niveau is en welke groep het beste past.
Er mag zo nu en dan ook best hard gefietst worden, maar wel sociaal en veilig. Daarnaast  hanteren het principe ‘samen uit, samen thuis’.

We leren momenteel steeds beter wat de exacte behoefte is van de fietsers in Dronten, en kijken samen hoe we dit verder gaan organiseren. Geen lidmaatschap en contributie, wel afspraken over het sociale gedrag binnen de fietsgroep en vooral veel fietsplezier!

Inmiddels hebben wij een ook een groep fanatieke Mountainbikers die begeleid worden door Sander Otten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Sander.(zie contactgegevens) 


Praktische informatie
Iedere donderdagavond, van 18.30 - 20.30 uur (april) en vanaf mei t/m augustus van 19.00 - 21.00 uur, en in september van 18.30 - 20.30 uur.Verzamelen en start bij ‘t Raedthuys, op het Meerpaalplein.Racefiets en valhelm verplicht. Minimale leeftijd is 16 jaar.Er wordt in groepen van verschillende niveaus gereden, mits er voldoende deelnemers zijn. Iedere groep heeft een ‘wegkapitein’. Die zorgt voor de route, correct gedrag in de groep en dat de groep weer samen thuis komt.We houden ons aan de verkeersregels.We waarschuwen elkaar onderweg over naderende obstakels en weggebruikers. Mee fietsen is op eigen risico. Communicatie van alle activiteiten verloopt via onze Facebook pagina @CyclingDronten en via onze WhatsApp groep.

Mountainbiken 

 We fietsen normaliter, na afspraak via de WhatsApp groep,  op zondag ochtend om 09.00 en starten gezamenlijk op het meerpaal plein. 
Via de WhatsApp groep  kunnen ook ritten buiten deze tijden worden afgesproken. Houd deze WhatsApp groep  dus goed in de gaten! 
Als Drontenaren hebben wij de luxe dat we naast 1 van de mooiste MTB tracks van Flevoland wonen. In het Roggebot bos tussen Dronten en Kampen hebben vrijwilligers een heel mooi en goed onderhouden parcours aangelegd. Op deze track zullen we dan ook vaak gaan fietsen. We fietsen als groep met verschillende niveaus, op basis van de opkomst maken we voor de start van de route kleine groepen, rekening houdend met niveauverschillen. Tijdens het fietsen in deze kleine groepen moet er rekening gehouden worden met het feit dat het COVID-19 virus nog steeds rond gaat. De onderlinge afstand van 4 fietslengtes is nu des te meer belangrijk!


We hanteren tijdens het fietsen de basisregels opgesteld door de NTFU voor MTB:

Basisafspraken rijden in een groep

Mountainbiken

 Iedereen wordt geacht te fietsen op een goed onderhouden fiets.

 1. Er wordt als groep gereden. Dus samen uit, samen thuis
 2. Sporters houden een onderlinge afstand van minimaal 3 tot 5 fietslengtes
 3. Er wordt rekening gehouden met nieuwe sporters in de groep
 4. De voorste fietsers waarschuwen andere recreanten tijdig en vriendelijk
 5. Het tempo van de groep wordt bepaald door de minst snelle sporter
 6. Bij een klim wachten we bovenaan tot de laatste boven is (niet meteen weer vertrekken, gun ook de laatste dat hij of zij op adem komt)
 7. Er wordt altijd met de handen op of bij de remmen gereden
 8. Je voert niet rijdend, achterom kijkend een gesprek.
 9. Nooit abrupt van richting veranderen of remmen, maar langzaam uitrijden
 10. Niet mobiel bellen (of andere apparatuur bedienen) tijdens het fietsen
 11. Wees alert en blijf geconcentreerd
 12. Elke sporter wordt geacht persoonlijke gegevens (identificatie) bij zich te dragen
 13. Drink en eet op tijd maar wel op een rustig moment
 14. Bij pech (bv lek) rijdt iedereen naar een veilige plek. Ga, indien mogelijk, van het pad of fietspad af. Er wordt gewacht en geholpen bij de reparatie
 15. De activiteiten zijn geen wedstrijden (gedrag tegenover andere weggebruikers)
 16. Ga uit van groepen van maximaal 12 personen 
 17. Bij twijfel over de richting rustig rechtdoor fietsen (indien mogelijk)